Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Wetenschappelijk symposium: de ethiek van het verzamelen en tentoonstellen.

Al enige tijd woedt er een discussie in museumland over het bewaren en exposeren van menselijke resten.
Dit o.a. vanwege de tentoonstelling Botje bij Botje in de Rotterdamse Kunsthal (1998) en de discussie over dit onderwerp naar aanleiding van grote hoeveelheden menselijke resten in de depots van het Tropenmuseum. Het symposium Verboden te bewaren? met een gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde (2007) was hiervan het resultaat. Daarna bleef het stil.

Teylers Museum zet de discussie graag voort. Bij de tentoonstelling De exotische mens. Andere culturen als amusement die tot en met 10 mei 2009 te zien is in het Haarlemse museum, vindt op maandag 23 maart een wetenschappelijk symposium plaats. Het programma duurt van 10.00 uur tot 17.15 uur.

Centraal staat de vraag hoe erfgoedinstellingen omgaan met beladen onderwerpen uit het verleden. Sprekers uit de wereld van kunst- en cultuur, antropologie, ethiek en etnologie zijn genodigd om hun visie te geven.
Vinden alle resten van ‘exotische mensen’ in Nederlandse musea hun weg terug naar het land van oorsprong? Wissen we daarmee een hoofdstuk uit onze koloniale geschiedenis? En zo ja, welk hoofdstuk dan? Mogen we een tentoonstelling maken over het exposeren van exotische mensen? Waar ligt de grens? En heeft een antropometrische foto dezelfde lading als een gestolen schedel?

Dagvoorzitter is Eltje Bos, specialist op het gebied van culturele diversiteit

Deelname

Kosten
- Kosten (inclusief koffie/thee, lunch, aperitief, entree museum):
€ 25,- (studenten € 20,-).
- Combiprijs deelname aan congres inclusief catalogus (waarde € 29,95) :
€ 50,- (studenten € 45,-).

Aanmelden

- Aanmelden kan door een mail te sturen naar reserveringen@teylersmuseum.nl. Vermeld a.u.b. of u student bent of niet en of u gebruik wilt maken van de combiprijs of niet.

- Annulering: kostenloos annuleren kan tot 14 maart. Daarna wordt de helft van de deelnamekosten in rekening gebracht. Bij afzegging binnen 24 uur ontvangt men de betaalde deelnameprijs niet terug. U kunt annuleren door een mail te sturen naar: reserveringen@teylersmuseum.nl.

Views: 58

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2021   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html