Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

(Milan Tillmans)

Jan Weissenbruch & Snapseed

Op de meeste schilderijen van Jan Weissenbruch zijn de afgebeelde locaties met gemak te herkennen: denk maar aan de binnenstad van Den Haag, de oevers van de Lek of de Grote Markt van Haarlem. Er wordt wel gezegd dat hij bijna fotografisch schilderde. Toch manipuleerde Weissenbruch de werkelijkheid: hij liet onaantrekkelijke gebouwen weg, maakte straten en pleinen breder of smaller, of draaide zelfs een stadspoort om als dit bijdroeg aan een mooier eindresultaat.

Leren kijken naar kunst

Weissenbruchs schilderijen, etsen, schetsen en aquarellen lenen zich uitstekend om leerlingen van het Voortgezet Onderwijs intensief te laten kijken naar kunst en hen bewust te maken van onderwerpskeuze, lichtgebruik en compositie.

Het educatieve programma Weissenbruch & Snapseed laat hen stoeien met deze aspecten door hen met hun smartphone foto’s te laten nemen à la Weissenbruch. Een professionele fotograaf, Frouke Ringenoldus, bespreekt ten slotte in de klas hun foto’s. Ze gaat daarbij in op compositie, lichtgebruik, vlakverdeling, textuur, foto-techniek en – last but not least - Mediawijsheid. Ook ‘manipulatie’ komt natuurlijk aan de orde. Leerlingen manipuleren hun eigen foto’s en bewerken ze met de app Snapseed. De bewerkte foto’s worden samen besproken, met als kader steeds de kenmerken van Jan Weissenbruch. Samen kiest de klas ten slotte de beste foto’s à la Weissenbruch, welke te zien zijn op dit blog.


Winnende foto's

De eerste foto’s zijn van het Mendel College in Haarlem, dat de tentoonstelling met twee klassen bezocht op 13 oktober 2016. De winnende foto’s zijn van Milan Tillmans en Malou Bussing.

(Malou Bussing)

Views: 142

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2021   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html