Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

661 - Welk ruimteschip is het verst in de ruimte geweest?

Voyager

Welk ruimteschip is het verst in de ruimte geweest?

De meeste astronauten zijn niet heel erg ver de ruimte in geweest. Het ruimtestation draait in een baan om de aarde op nog geen vijfhonderd kilometer hoogte. Dat is even ver als van Amsterdam naar Parijs, maar dan loodrecht omhoog.

De Apollo-astronauten die lang geleden op de maan zijn geweest, waren een stuk verder van huis: bijna vierhonderdduizend kilometer. Maar in de uitgestrekte ruimte stelt dat nog steeds niet zoveel voor.

Verder dan de maan is nog nooit iemand geweest. Maar onbemande ruimtescheepjes gaan soms wél veel verder. Bijvoorbeeld naar een andere planeet. Dat is al snel een paar honderd miljoen kilometer vliegen.

In 1972 en 1973 werden twee kleine ruimtescheepjes gelanceerd die het zonnestelsel uitvlogen: Pioneer 10 en Pioneer 11. Ze vlogen langs de planeten Jupiter en Saturnus, maar ze gingen zó hard dat ze nooit meer terugkomen. Inmiddels zijn ze al zo'n 16 miljard kilometer van de aarde verwijderd.

Twee andere ruimtescheepjes, Voyager 1 en Voyager 2, gingen in 1977 op pad. Voyager 2 vloog maar liefst langs vier planeten: Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De twee Voyagers vliegen ook het zonnestelsel uit. Ze hebben de Pioneers inmiddels ingehaald.

En in 2006 werd het ruimtescheepje New Horizons gelanceerd. New Horizons vliegt in de zomer van 2015 langs de verre, koude dwergplaneet Pluto, op bijna zes miljard kilometer afstand van de zon. Daarna vliegt hij het zonnestelsel uit.

Van al die ruimtescheepjes is Voyager 1 het verst: meer dan 18 miljard kilometer van de aarde. Voyager 1 heeft een snelheid van ruim 17 kilometer per seconde. Toch duurt het ook met die enorme snelheid nog tienduizenden jaren voordat hij in de buurt van een andere ster komt.

Misschien wordt Voyager 1 een keer gevonden door slimme ruimtewezens. Speciaal daarvoor heeft hij een plaquette en een soort grammofoonplaat aan boord met informatie over de aarde. Zo kunnen de ruimtewezens erachter komen waar de Voyager vandaan komt.


Plaquette met informatie over de aarde aan boord van de Voayager 1

Views: 898

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2021   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html