Ratu Kidul

Op de valreep gebeuren mooie dingen.  Ik vroeg 3 weken geleden een collega die enkele weken lesgaf in Yogyakarta (Indonesië), om uit te zien naar een portret van Ratu Kidul. Enigszins tot mijn verbazing slaagde hij in zijn missie. Hij overhandigde me plechtig de batik  die hiernaast te zien is. Het woord  portret is misschien misleidend. Ratu Kidul is namelijk geen historische persoon maar een watergodin, om precies te zijn de godin van de Zuidzee, de zee ten zuiden van Java.

Haar wederwaardigheden zijn beschreven in oude Javaanse bronnen. In een kroniek wordt beschreven hoe een vroege koning van het  Mataram rijk, Senopati, op zoek was naar kracht en wijsheid. Hij ging diep in meditatie, aan de rand van de kust. Dat veroorzaakte zoveel tumult, woeste zee, losgerukte bomen, dat de godin van de Zuidzee kwam kijken wat er aan de hand was. Om een lang verhaal kort te maken, ze nam hem mee naar haar paleis onder water, ze leefden enkele dagen als man en vrouw, en sindsdien is er een mythisch verbond tussen de godin en de afstammelingen van Senopati.

De belangrijkste daarvan is de sultan van Yogyajarta.

Naar goed gebruik komt hij haar nog jaarlijks zijn respect betuigen, en brengt offers aan de zee. Nog steeds wenden veel mensen zich tot Ratu Kidul om hulp en steun te vragen in moeilijke tijden.  Ze is machtig, maar ook niet ongevaarlijk. Waag je nooit in groene kleren aan het strand, want dan sleurt ze je mee.

Een van de zaken die je aan Ratu Kidul kan offeren zijn druppels uit een flesje Air Mata Duyung, letterlijk tranen van de doejong, de indische zeekoe. Op het etiket is een zeemeermin afgebeeld...

Ratu Kidul is te zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)