De Yawkyawk

Zeemeerminnen houden van water. Australische zeemeerminnen komen dan ook voor in het noorden, in Arnhemland waar het heet en vochtig is met tal van stroompjes, lagunes en rivieren. Het water vormt een netwerk van verbindingswegen,  niet alleen voor vissen en boten, maar ook voor mythologische scheppingswezens, zoals de yawkyawk. Tal van Aboriginal clans die dit deel van het continent bewonen kennen overleveringen die met deze vrouwelijke watergeest te maken heeft. Ze wordt bovenal geassocieerd met vruchtbaarheid en zwangerschap. Ze leeft in het water, met haren als zeewier. Op zekere leeftijd kan ze haar staart veranderen in benen en komt zesomsl op het land. Ze wordt wel gezien als de schepper van de planten en dieren in het water. Als gevaarlijk wordt ze niet beschouwd (behalve als je niet zwanger wil worden natuurlijk). Aan de zeezijde zijn er uitzonderingen, hier is het zoutwatergebied, en worden er  verhalen verteld over yawk yawks die boten laten omslaan die haar gebied binnenvaren. Misschien is dat wel de invloed van  zeemeerminnenverhalen van overzee.
Hoe het ook zei, de yawkyawk spreekt tot de verbeelding, niet in de laatste plaats van Aboriginal kunstenaars. Van het echtpaar Lena Yarinkura (1961) & Bob Burruwal (1952), hier rechts op de foto, tonen we drie van de boven getoonde levensgrote exemplaren, gemaakt van natuurlijke pigmenten  op plantenvezels en kaketoeveren. Ze zijn met vissenstaart en al te zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)