Een meermin op je rug

Deze tekening van een zeemeermin vond ik in een klein boekje met tattoo-voorbeelden in de collectie van Henk Schiffmacher. Schiffmacher kocht ooit het archief van de zogenaamde Bristol Tattooing Club en dit voorbeeldboekje was eigendom van de centrale figuur daarvan, Les Skuse (1912-1973). Deze bracht zijn hele leven door in Bristol, begon te tatoeëren in 1928 en opende tenslotte zijn eigen tattooshop in 1947. Hij was oprichter van de Bristol Tattooing Club op en werd in 1955 uitgeroepen tot Champion Tattoo Artist of all England.

Zeelieden vormden een belangrijk deel van zijn klantenkring. Voor hen waren zeemeerminnen geliefde motieven, vaak in combinatie met schepen en ankers. Verleiding en bedreiging gingen hierin samen. De verleidelijke zeemeermin was als het ware de ‘zeemans pin-up’ maar met haar verleden als sirene herinnerde ze de matrozen ook voortdurend aan het gevaar van het leven op zee. Soms worden zeemeerminnen als tattoo dan ook gecombineerd met teksten als ‘a sailors grave’.

De zeemeermin in dit boekje is qua stijl echter geheel niet representatief. Hier geen stripachtig ‘old school’ plaatje, maar een serieus aandoende studie. Les Skuse heeft deze tekening dan ook gemaakt naar een eerbiedwaardig voorbeeld, het beroemde schilderij The Mermaid van John Waterhouse.

Waterhouse  schilderde het aan het eind van de 19e eeuw en schonk het aan de Royal Academy in Londen. Skuse heeft het daar gezien, of kende het van een afbeelding. High art meets popular art.Het is heel goed mogelijk dat dankzij Les Skuse er tal van kopieën van  Waterhouse  op gelooide zeemansruggen zijn beland.

Het boekje van Skuse is te zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)