Een zee vol meerminnen

Een van de meest betoverende werken die de tentoonstelling  ‘Een zee vol meerminnen’  zullen bewonen, maakt de titel helemaal waar: we zien echt een zee vol meerminnen, het zijn er 56 om precies te zijn! Het is een schilderij van een Congolese schilder, Sim Simaro, en is gemaakt in 2003.

De schilder zelf staat er ook op, in het midden, in een wit priestergewaad. Hij is namelijk ook priester, van een van de vele onafhankelijke kerkgenootschappen die Afrika telt. In dit schilderij brengt hij een morele les over. Hij roept de ‘Mami Wata’s’ op, hun borsten alleen aan hun echtgenoten te tonen, en ze niet maar overal tentoon te stellen ‘zoals appels voor de verkoop’. Hij richt zich tot de watergodin Mami Wata, maar zijn woorden zijn natuurlijk eigenlijk bedoeld voor de vrouwen van zijn land. Zijn waarschuwende woorden staan in vrolijk contrast tot het zichtbare plezier dat hij heeft gehad aan het afbeelden van de tientallen blote visvrouwen. Deze meerminnen zijn bijna allemaal blank en hebben steil haar. Ze staan in de DR Congo dan ook symbool voor ‘exotische vrouwen’, omgeven door luxe en erotiek. Ze belichamen de aantrekkingskracht van het moderne leven, maar bedreigen de maatschappelijke orde en moraal. Later op deze plek  meer over de Mami Wata. Al deze 56 meerminnen zijn te zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)