Kunst of kitsch?

Een vriendin van me keek een paar maanden geleden naar ‘Kunst en Kitsch’. Een man liet daar een porseleinen zeemeermin zien, zittend op de rug van een schildpad, met een kind op haar schoot. Een zeemeermin niet met een enkele staart, maar met twee benen met wat groene zwemflapjes eraan. Kunst of kitsch? Die vraag mag iedereen zelf beantwoorden, maar het was zeker geen prul: de meermin is afkomstig van de befaamde Italiaanse porseleinfabriek Lenci, vermoedelijk gemaakt in 1936, en ontworpen door Helen König Scavini. Het is een gewild verzamelobject en minstens 5000 euro waard. Dankzij mijn vriendin, de AVRO en de eigenaar zijn moeder, kind en schildpad vanaf 25 mei te bewonderen op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)