Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Het Groene Wijf

Opmerkelijk nieuws in het Haarlems Dagblad van vorige week: er wordt gewerkt aan een beeld van de zeemeermin van Haarlem. Het zal worden geplaatst in mei, dezelfde maand waarin de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ zal opengaan! Prachtig nieuws, waarover later meer, maar wie of wat is de zeemeermin van Haarlem? 

Terug naar 1403. Tijdens een enorme storm breekt een dijk. Daarna vinden twee Edamse melkmeisjes een vrouwelijk wezen in de Purmer die daar rondzwemt. Ze draagt geen kleren, en is bedekt met een groenige substantie. De meisjes trekken haar in de boot en nemen haar mee naar Edam waar ze wordt aangekleed.  Spreken doet ze niet. Ze trekt zoveel belangstelling dat Haarlem haar opeist. Daar leert men haar spinnen en kruisjes slaan. Dit alles werd opgeschreven door een monnik van het Karmelietenklooster van Haarlem. Door de eeuwen heen wint het verhaal aan smakelijke details en wordt de vrouw ook afgebeeld, soms met een staart, als een zeemeermin, en soms met benen, en een spintol. Aan het eind van de 18e eeuw is men wel klaar met de zeemeerminnentheorie, dan komen er nuchterder verklaringen. 

In het Prinsenhof van Edam hing lang een schilderij van de Meermin dat verloren is gegaan. Hoe het eruitzag weten we van een prent uit het eind van de 18e eeuw. ‘Afbeelding van de Meermin (Groenne Wyf)’ staat eronder. Bert Knispel, art director te Edam, die verwoed in de geschiedenis van het Groene Wijf is gedoken, heeft het schilderij gereconstrueerd. Dat hangt op de tentoonstelling  ‘Een zee vol meerminnen’ die vanaf 26 mei a.s. in Teylers Museum te zien zal zijn.  Het wachten is nog op het beeld. Gaat dit verhaal een staart krijgen?

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)

Views: 435

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html