Duivelse meermin

Afgelopen donderdag werd hij aangeleverd, en in de middag in zijn vitrine geplaatst: een groot duivelsmasker met een zeemeermin en zeemeerman. Het is zo’n 60 cm hoog, voorzien van een opengesperde muil, ronde ogen, en staartjes van zwart haar. Het zee-paartje is symmetrisch, hand in hand ter weerszijden van zijn bolle neus geplaatst. Wat doen ze daar?? Een heel precies antwoord is daarop niet te geven. Het masker komt uit Mexico, en maakt deel uit van een gevarieerde en  bloeiende praktijk van gemaskerde dansen, die gevoed wordt door oude inheemse maskertradities en het door de Spanjaarden ingevoerde katholieke carnaval. Dat de zeemeermin of liever ‘sirena’ daarin opduikt is niet vreemd. Ook in Mexico zijn er oude overleveringen van vrouwelijke watergeesten die kunnen zorgen voor overstromingen, verdrinkingen en ander ongemak. De Europese sirene is in Mexico beland onder meer als onderdeel van een eeuwenoud loterijspel waarin de gebruikte getallen allemaal een visueel symbool hebben. De 6 staat  voor la sirena, en wordt vergezeld van een spreuk: Con los cantos de sirena, no te vayas a marear’ ‘word niet duizelig door de liederen van de zeemeermin’. Zoals de loterij geluk of pech kan voortbrengen, zo is het ook met de sirena. De wanstaltige  duivelskop, vormgegeven vanuit een christelijke traditie, waarschuwt duidelijk voor het gevaar van een verkeerde keuze. U kunt dit fantastische masker, zonder enig gevaar, volgende week al gaan zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)

kkk