St. Petersburg

In het jaar van Czaar Peter de Grote past aandacht voor Russische sirenen. Een goede vriend liet een half jaar geleden deze Russische affiche zien. Is dat niet iets voor jullie tentoonstelling? We vonden van wel. Via een posting op facebook meldde zich een familielid die een collega had die Russisch sprak en las. Zo kwam ik aan de transcriptie van de tekst en van daaruit was er wat achtergrondinformatie te vinden. De affiche is ontworpen door Viktor Mazurovski (1859-1944), een Russische kunstenaar van Poolse origine die vooral naam maakte met enorme schilderijen van veldslagen. De tekst geeft een specifieke datum, 15 maart 1907,  vraagt aandacht voor het theater “Aquarium”, met tussen haakjes het adres, geeft als hoofdtitel ‘De onderwaterwereld’, en het sluit onderaan af met ‘het genootschap van schilders van Sint Petersburg’.

Het Theater Aquarium was een populaire uitgaansgelegenheid in St. Petersburg, opgericht in 1886, met in een grote tuin een aquarium en een theater, gebouwd van glas en ijzer. Je kon er ook eten, en er werden regelmatig concerten gegeven. In 1896 vond er de eerste filmvoorstelling plaats in Rusland. Het is niet helemaal duidelijk waar de voorstelling van de affiche nou precies op doelt. We zien vooraan drie sirenen, het klassieke aantal, maar wat doen ze precies? Verleiden ze de bemanning van het schip op de achtergrond, wijzen ze de verkeerde kant uit, of stuiven ze verschrikt weg? Voor het schip moet gevreesd worden, het hangt aardig schuin en gaat met Titanic-achtige doodsverachting op een ijsberg af. Is het een aankondiging van een theatervoorstelling? Een opening van een tentoonstelling? Of verwijst de scene op allegorische wijze naar misstand? Op het terrein werden ook ‘tableaux vivants’ getoond, met vuurwerk en festiviteiten, is dat wat er hier bedoeld wordt? Voer voor puzzelaars. Het Theater Aquarium bleef in elk geval de hot spot van St. Petersburg tot de oktober revolutie van 1917. En het affiche is over een dikke twee weken te zien op de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

(Paul Faber is conservator aan het Tropenmuseum en gastconservator van de tentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’)