511 - Wybrand Hendriks in Haarlems stadsgezicht

Er is een goede kans, dat we binnenkort een stadsgezicht van Wybrand Hendriks, casteleyn en opzichter der kunstverzamelingen in Teylers Museum van 1785 tot 1819 weer in het straatbeeld van Haarlem kunnen bewonderen.

Deze aquarel maakte hij in 1799 ter hoogte van het Wilsonsplein. We zien de Raampoort met ernaast de Doelmolen, die aanvankelijk op De Baan had gestaan, maar in 1667 werd verkruid naar een plaatsje op de stadswal. Hier heeft hij tot 1860 gestaan.

In het pand Wilsonsplein 4 heeft lange tijd een gevelsteen gezeten, die duidelijk de aquarel van Wybrand Hendriks als voorbeeld heeft gehad. Helaas is de steen tientallen jaren geleden door de eigenaar van het pand uit de gevel gehaald en meegenomen. De nieuwe bewoner heeft een nieuwe steen laten plaatsen met een zeilschip, fraai gebeiteld door Hans 't Mannetje.

Onlangs is de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem "de Wybrand Hendriks steen" weer op het spoor gekomen en er is een goede kans dat de stichting er binnenkort over kan beschikken. Het streven is om de steen weer een plaatsje te geven in het oorspronkelijke pand aan het Wilsonsplein of in ieder geval daar heel dicht in de buurt.