Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Tastbare Verlichting in Teylers Museum

In mei 2010 kwamen alle tweede klassers van het Sancta Maria Lyceum in Haarlem op bezoek om de nieuwe kijkwijzer 'Tastbare Verlichting' te testen. In de voorbereidende les hadden ze zich al goed voorbereid op het bezoek door de website na te pluizen en een favoriet voorwerp te kiezen. Gewapend met hun mobieltjes om foto's te kunnen nemen betraden ze het museum en gingen op zoek naar antwoorden over bijvoorbeeld de Zondvloedmens, het vreemde detail in het hekwerk van de Ovale Zaal, de 'pendanten' in de 1e Schilderijenzaal en de werking van de Grote Elektriseermachine. Het museum zinderde van de energie en het enhousiasme! Ook de enquete, gehouden onder zo'n 80 leerlingen, wees uit dat de overgrote meerderheid (92,3%) het bezoek 'leuker dan verwacht, interessant, leerzaam, leuk, goed, mooi en authentiek' vond. Op de vraag wat ze de leukste en de saaiste opdracht vonden kwamen zoveel totaal verschillende antwoorden, dat de enige juiste conclusie kon zijn dat er voor ieder wat wils tussen zat. In de verwerkingsles op school maakten de leerlingen een kijkdoos of een verslag. Er zaten schitterende verwerkingsproducten bij: zie de bijgevoegde foto's van een aantal kijkdozen. De prijswinnaars van de mooiste kijkdozen en beste verslagen komen in september de échte Encyclopedie van Diderot en d'Alembert bekijken in de geheimzinnige bibliotheek van Teylers Museum. De gelukkigen zijn: Marissa Blom, Marloes Worm, Donovan Pereira en Amber van der Kooij (havo), Sophie Markus en Sosha Bronfman (havo/vwo) en Eveline Stam, Shirien Amel Gharib, Tinka Stavenuiter en Marieke Ligterink (vwo).

Het project op school is bedacht en uitgevoerd door docenten geschiedenis Erik Lips en Marian Heesen; de museumkijkwijzer Tastbare Verlichting is gemaakt door Fieke Kroon (medewerker Educatie van Teylers Museum). Het Sancta Maria Lyceum komt elk jaar terug met de tweede klassen om dit project uit te voeren, want ze hebben, naar eigen zeggen, een enorme kwaliteitsslag gemaakt.

We zijn heel blij dat we vanaf aanstaand schooljaar zo'n mooi project kunnen aanbieden aan alle middelbare scholen voor het onderwerp Verlichting. De Verlichting komt elk jaar terug in de methodes, maar is nu ook tastbaar en concreet te onderzoeken in Teylers Museum!

Views: 151

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html