Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Van 13 t/m 15 mei ben ik, Jeroen Janssens, hoofd beveiliging van Teylers Museum samen met 25 andere vakgenoten van verschillende musea en bibliotheken, naar Berlijn afgereisd om gedurende twee dagen volledig geïnformeerd te worden over de beveiligingssystemen op het museumeiland in het centrum van Berlijn.

Op 13 mei na aankomst in het hotel, ben ik met drie collega's van de Koninklijke Bibliotheek en een Belgische collega uit Brugge door het centrum van Berlijn gaan wandelen, om de sfeer te proeven van het Oost-Duitse gedeelte waar we zouden verblijven. Het is een bijzondere stad met veel cultuur en gigantisch grote gebouwen, musea, paleizen en kerken, waar de tijd nog steeds lijkt stil te staan. De Brandenburger tor en de resten van de muur. Het opbouwen van de verschillende grote gebouwen, die aan het eind van de oorlog allemaal verwoest waren, duurt de komende 30 jaar nog. Er zijn hier hele grote projecten, zoals het herbouwen van het oorspronkelijke paleis van de keizer, de stadsschouwburg en verschillende musea.

Na een heerlijk diner en kennismaking met de overige deelnemers, zijn we op 14 mei in de ochtend naar Dr. Christina Haak, Adjunct General Manager van de 15 musea in Berlijn gegaan en hebben daar uitgebreid uitleg gekregen, welke musea allemaal door haar beheerd worden. Een vijftal musea ligt op het museum eiland, Hier liggen het Bode-museum, het Pergamonmuseum, Neues museum, Altes museum en  het Alte Nationalgalerie., Stuk voor stuk zeer imposante gebouwen, gedeeltelijk onderheven aan verbouwingen. De verdere uitleg over het reilen en zeilen binnen deze musea is ons deze twee dagen uitgelegd door Hans-Jurgen Harras, het hoofd veiligheidszaken en verantwoordelijk voor de 45 gebouwen die tot de 15 musea behoren en de vele medewerkers die daar werken op het gebied van security en facilitair gebied.

Afwisselend met discussies over het beveiligen van musea en het trainen van medewerkers en dergelijke, zijn we natuurlijk ook de besproken punten in de praktijk gaan bekijken. Op dit eiland ontbreekt het niet aan de modernste technische systemen (die wij natuurlijk ook allemaal in huis hebben, zij het op kleinere schaal). We zijn veelal achter de schermen in de musea geweest en hebben veel van de gebruikte technieken kunnen bekijken. Daarnaast zijn we ook naar het Bodes-museum geweest waar we uitgebreid het muntenkabinet hebben bekeken (hier liggen zo'n 450000 munten opgeslagen in een zwaar beveiligde ruimte (Jan P, zou dit zeker ook bij ons willen hebben).

Daarnaast zijn we naar de restauratie afdeling van de kleden (tapijten) van het Islamitisch museum geweest. De apparatuur en techniek die hier gebruikt wordt voor het reinigen van tapijten en de opslag daarvan, zou voor onze restauratie afdeling een verademing zijn. De beste microscopen, zeer vakkundige restauratie van 14-eeuwse Perzische tapijten is zeer interessant om te zien.

Ook zijn we uiteraard naar de centrale meldkamer gegaan die het gehele eiland bewaakt, zo slecht doen wij het nog niet, als je het daar ziet.

Het meest indrukwekkende wat we hebben meegemaakt, is dat we na sluitingstijd een museum zijn binnen gegaan om de alarmen te bekijken die daar gebruikt worden. Wat is er mooier dan een alarm te veroorzaken, zonder daar voor het museum te worden uitgezet of worden afgevoerd door de politie.

foto's van dit bezoek zullen vanaf volgende week te zien zijn.

Jeroen Janssens, hoofd beveiliging en facilitaire zaken, Teylers Museum

Views: 139

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html