619 - Siberische magneet uit Tartu (Estland)

In de Ovale Zaal van Teylers Museum staat een robuuste, uit Siberië afkomstige magneet, die in 1810 door conservator Martinus van Marum gekocht is van hoogleraar G.F. Parrot van de Universiteit van Tartu (Estland). De magneet kan 200 "ponden” dragen.

De Universiteit van Tartu heeft ook een observatorium uit 1810. Het heeft een rijke wetenschappelijke geschiedenis. Men vindt er een unieke “Fraunhofer telescoop”, maar ook de metingen die directeur F.G.W. Struve heeft uitgevoerd/laten uitvoeren/verzameld van een 2820 km lange noord-zuidlijn (meridiaan) van Hammerfest (Noorwegen) tot De Krim. Hij kon daaruit de afplatting van de aarde bij de polen berekenen.

In het observatorium staat ook een 7-voets Herschel telescoop. Teylers Museum heeft eveneens een exemplaar, dat het bekijken waard is.

In een brief uit 1790 van Van Marum aan de Directeuren van Teyler raadt hij hen, na een bezoek aan Herschel in Slough (Engeland), aan zo’n telescoop te kopen. Het zien van “een ontelbaar aantal sterren”  in de Melkweg en andere nevels had een “diepen indruk” op hem gemaakt en zou zeker kunnen dienen tot “stichting of opwekking van waare godsdienstige gevoelens”.

tekst en foto's Fons Bleijendaal