629 - Roman Polanski en Teylers Museum

In de film “The Fearless Vampire Killers” van Roman Polanski gaat de onbevreesde vampierenvorser professor Abronsius met zijn doodsbange assistent Alfred (Roman Polanski) naar een ver van de bewoonde wereld gelegen vampierenkasteel. Om Abronsius’ bloedsomloop te stimuleren na een winterse tocht in deze barre omgeving laat hij zich door Alfred behandelen met zogenaamde “laatkoppen”, een oude Duitse natuurmethode. Dit zijn bollen waarbinnen een lagere druk heerst dan daarbuiten zodat de huid geheel naar binnen gezogen wordt.

Men moet het belang van deze methode niet onderschatten. Zo beklaagt de jonge arts Jevgeni Fjodorytsj Chobotov in Tsjechovs “Zaal 6” zich over de afwezigheid van laatkoppen in de kliniek.

In kast VII van de prachtige Ovale Zaal van het Teylers Museum treft u laatkoppen aan. In de kast liggen zelfs twee types. Reden om dat eens uit te pluizen.

Tekst en foto Fons Bleijendaal

Still uit “The Fearless Vampire Killers”

Comment by H.Voogd on May 26, 2014 at 11:12am
Like!