512 - Restauratie Mont Blanc maquette van start

Conservator Bert Sliggers en Hoofd papierrestauratieatelier Robien van Gulik van Teylers Museum bekijken nauwkeurig de eerste resultaten van de restauratie van de meer dan 200 jaar oude maquette. Door middel van een crowdfunding actie Adopteer een berg wordt geld voor deze restauratie ingezameld. Omdat de verwachting nu is dat voldoende geld binnengebracht zal worden, is de restauratie van start gaan.

De Stichting Restauratie Ateliers Limburg voert de restauratie uit. Een team van vier personen is er mee bezig. De werkzaamheden bestaan nu vooral uit schoonmaakwerk; er zat een dikke laag vuil op. Op de schoongemaakte stukken is het verschil goed te zien: de sneeuw is helderder, de gletsjerspleten zijn scherp zichtbaar, de gletsjer zelf glinstert in het licht. De gletsjer bestaat uit gemalen bergkristallen, die nu een voor een, onder de microscoop, worden schoongeboend.