655 - Hoelang kan een mens in de ruimte blijven?

Hoelang kan een mens in de ruimte blijven?
Wij leven op de aarde. De aarde is een planeet. Hij draait in een baan om de zon. De aarde beweegt dus door de ruimte. Eigenlijk is de aarde een supergroot ruimteschip waar wij met z'n allen op wonen. Dat houd je je hele leven lang vol!

Wat heb je nodig om te leven? Eten en drinken natuurlijk. Lucht om adem te halen. Licht en warmte. En bescherming tegen gevaren uit het heelal zoals meteorieten en gevaarlijke straling. Op aarde heb je dat allemaal. Je kunt vruchten, planten en dieren eten. Schoon regenwater kun je drinken. De aarde heeft een dampkring zodat je kunt ademen. Licht en warmte krijg je van de zon. En de dampkring en het magnetisch veld van de aarde beschermen ons tegen de meeste gevaren uit het heelal.

Als je in een kleiner ruimteschip wilt leven, moet je veel van die dingen zelf meenemen. De astronauten in het ruimtestation moeten hun eten, drinken en lucht meenemen vanaf de aarde. Licht en warmte van de zon zijn er wel, maar aan boord van een ruimteschip wordt je niet zo goed beschermd tegen meteorieten en gevaarlijke straling.

Toch kun je het heel lang uithouden. Er is wel eens een Russische astronaut meer dan één jaar achter elkaar in de ruimte geweest. En als het persé moet, lukt het misschien wel je hele leven. Echt leuk is het natuurlijk niet: je kunt er nooit zwemmen, fietsen of op vakantie, en je kunt ook niet even bij je vrienden of familie op bezoek.

En er is nóg een probleem: aan boord van een ruimteschip ben je gewichtloos. Daardoor krijg je slappe spieren en broze botten. Je moet elke dag een paar uur gymnastiekoefeningen doen om in conditie te blijven. En als je héél lang in de ruimte blijft, kun je misschien nooit meer terug naar de aarde - daar kan je lichaam dan niet meer tegen!

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.