656 - Hoe gaat een astronaut naar de wc?

Hoe gaat een astronaut naar de wc?
Oké, als je dit een vies verhaal vindt, mag je het gewoon overslaan. Maar iedereen wil het natuurlijk wel precies weten: hoe ga je aan boord van een ruimteschip naar de wc? Alles is gewichtloos, en alles zweeft rond als je het loslaat. Dus hoe moet dat dan op het toilet?

Als jij naar de wc gaat, gaat je plas of poep gewoon naar beneden. Dat komt door de zwaartekracht. Maar in de ruimte vliegt het alle kanten op. Dat wordt natuurlijk een smeerboel. Gelukkig is hier iets op gevonden.

Astronauten gebruiken een soort grote stofzuiger. Als je in de stofzuigerslang plast, wordt alles meteen weggezogen en kan er geen plas in het ruimtestation gaan rondvliegen. Voor mannen is het natuurlijk makkelijk om in een slang te plassen. Vrouwelijke astronauten gebruiken een ander soort stofzuiger. Die zit vastgemaakt aan de onderkant van de toiletpot. Ook als een astronaut moet poepen gebruikt hij de toiletpot-stofzuiger.

Echt fijn is het allemaal niet. Je moet er ook nog voor zorgen dat je niet van de wc weg zweeft, dus je moet jezelf goed vasthouden, of vastbinden met een soort autogordels. En het is ook geen lekker gevoel, zo'n krachtige stofzuiger vlak onder je billen! Maar goed, het werkt wel.

Alle plas wordt opgevangen in tanks. In een speciaal apparaat worden de afvalstoffen eruit gehaald. Zo wordt van plas weer schoon water gemaakt. Je poep wordt opgevangen in een zakje. Als je klaar bent moet je zelf dat bakje dichtbinden en weggooien. Net alsof je de hond aan het uitlaten bent.

De zakjes met astronautenpoep komen bij al het andere afval terecht. Eens in de zoveel tijd wordt het afval opgehaald door een onbemand vrachtschip - eigenlijk een soort vuilniswagen. Sommige vrachtschepen verbranden in de dampkring van de aarde. Het ruimteafval verbrandt dan ook. Andere vrachtschepen komen in de oceaan terecht. Het afval wordt dan gewoon op aarde weggegooid, en het vrachtschip kan opnieuw gebruikt worden. (1)

In dit filmpje laat André Kuipers precies zien hoe zo'n ruimte wc eruit ziet en hoe het werkt.

(1) Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.