739 - Hollands Glorie met een Engels en Duits tintje

Deze zilveren penning herinnert aan de aankomst van prinses Maria van Engeland, echtgenote van prins Willem II, in de Nederlanden (Hellevoetsluis) op 10 maart 1642. Ze werd met haar moeder in Engeland opgehaald door zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp.

Op de voorzijde zit Frederik Hendrik op een troon, met onder hem zijn overwonnen vijanden. In zijn rechterhand houdt hij een zwaard en in de linker de wapens van de Zeven Verenigde Nederlanden. Op de achtergrond krijgsvolk, schepen en een versterkte stad (waarschijnlijk Hellevoetsluis en de schepen van Tromp).

Op de keerzijde leidt Willem II zijn vrouw de Hollandse tuin binnen. Daarin bevindt zich de leeuw van de Republiek – met zwaard, pijlenbundel en lans met vrijheidshoed – tussen mensen, gebouwen en boomgaarden. In de wolken de Hebreeuwse tekst ‘heer’.

De omschriften zijn vrij vertaald: voorzijde: De belaagde vrijheid van het vaderland praalt onder mijn bescherming waardoor het vijandelijk geweld niets kan beschadigen. Keerzijde: Godin, treed in deze lusthof, waarheen Mars en de Liefde u nodigen. Daar zal u als moeder de vruchten van de vrijheid dragen. Aan de bovenzijde van de rand zijn onleesbare restanten van een gravering zichtbaar. De penning is op de keerzijde op de toegangszuilen van de tuin gesigneerd met S - D.

De penning is gemaakt door Sebastian Dadler. Van Dadler is in de periode 1632-1647 onbekend in welke plaats hij werkte, waarschijnlijk was dit ergens in het Duitse Rijk. Interessant is in dit verband de gravering ‘Anna Cath : Reimers .’ op de keerzijde. Het gebeurde wel vaker dat penningen werden voorzien van een naam om zo een belangrijke gebeurtenis in de familie - zoals een geboorte, huwelijk of overlijden - vast te leggen. Wie Anna Reimers was is nog niet met zekerheid vastgesteld. Het zou heel goed de rond 1640 geboren dochter van koopman Claus Reimers (ca 1600-1667) en Wolborg Becker (ca 1620-1697) kunnen zijn. Deze familie leefde vele jaren in Flensburg, een Duitse stad nabij de Deense grens. Of Dadler in Flensburg heeft gewerkt is nog lang geen uitgemaakte zaak, maar Anna zou zomaar een deurtje kunnen hebben opengezet naar meer informatie over deze medailleur.

In februari 1882 kocht conservator Theodorus Roest (1832-1898) deze penning in Amsterdam voor f15,50 tijdens de veiling van de collectie P.L. Posthumus.