736 - Hollandse penning uit Rijnsburg, 11e eeuw

Tussen de grote diversiteit aan munten en penningen bevinden zich diverse bijzondere stukken. Een mooi voorbeeld is deze munt (met de naam 'penning') uit het 11de-eeuwse Holland. Munten als deze zijn erg zeldzaam.

De munt is geslagen in Rijnsburg in de tijd van graaf Dirk IV van Holland (1039-1049). Keizer Hendrik III was niet te spreken over dit eigenmachtig muntend optreden van de graaf; Dirk had geen muntrecht. Tijdens de daaropvolgende keizerlijke strafexpeditie werd Rijnsburg verwoest in 1047. Het 18mm kleine - en scheermes-dunne - muntje is dus een overblijfsel uit een ruig deel van de vaderlandse geschiedenis...

De voorzijde toont een tempel met kruis in het midden tussen twee ringen, de keerzijde toont een kruis met punt-cirkels tussen de armen, een klein kruis in het centrum en deels gespiegelde letters.

Deze munt bevindt zich in de collectie van de Stichting Roodenburg van Looy, die door het museum wordt beheerd.