733 - Wat je moét zien in Teylers Museum

Nederland is een land met veel musea. Musea die honderdduizenden bezoekers per jaar trekken, maar ook musea die klaar zijn om ontdekt te worden. In Haarlem bijvoorbeeld, daar staat aan de rivier het Spaarne een fascinerend gebouw. Het is het oudste museum van Nederland en dat zie je aan de stijl en voel je aan de authentieke sfeer. Teylers Museum is een schatkamer van kunst en wetenschap. Het is een museum dat je niet mag missen, maar waar je soms verdwaalt in alle bezienswaardigheden.  Ik ga op ontdekkingstocht en breng de meest interessante en grappige aspecten van dit museum in kaart.
Door Agnes Dingemans

Het gebouw

Sta je in de imposante entree van het gebouw, besef dan, dat je in de voetsporen treedt van Einstein en vele andere belangrijke gasten. Het hele gebouw en zijn inhoud is authentiek. Al sinds 1784 betreden verwonderaars deze entree, net als jij nu. Speciale elementen aan het gebouw zijn in de entree de decoraties boven de deuren. Deze decoraties hebben elk hun eigen betekenis en verwijzen naar de beoefening van kunsten en wetenschappen. De volgende zalen (Eerste en Tweede Fossielenzaal), worden net als de Ovale Zaal voornamelijk verlicht door daglicht. De Ovale Zaal is, naar mijn mening de meest imponerende zaal van het museum. Van de geur van het hout in de wanden en vloer, tot de vitrine in het midden, alles straalt geschiedenis uit. Deze zaal was vroeger vooral een laboratorium- en demonstratieruimte. Nu staan veel instrumenten waarmee werd geëxperimenteerd, opgesteld in de kasten langs de wanden.

Lugensteine

In het gebouw liggen Lügensteinen, ‘fossielen’ met een bijzonder verhaal. In 1725 was het hoofd van de medische faculteit aan de Universiteit van Würzburg, Johann Bartholomaeaus. Hij was erg geïnteresseerd in fossielen en dan vooral in de exemplaren, waarvan de vormen herkenbaar waren. Toen hij in 1725 met zijn studenten opzoek ging in een berg in Würzburg, vond hij ongeveer 2.000 stenen. Stenen met scherpe en duidelijke vormen. Hoewel deze stenen die leken op planten, dieren en sterren erg afweken van de fossielen die hij kende, bracht hij een boek uit over deze vondst. Pas na het uitbrengen van dit boek, kwam aan het licht dat de fossielen gemaakt waren door mensenhanden. Door een afgunstige collega die de figuren had laten snijden en begraven door studenten. Alle boeken werden vernietigd, behalve één exemplaar die nu in de Bibliotheek van Teylers Museum staat. Naast het boek, bewaart het museum zes stenen, die te zien zijn in de Eerste en Tweede Fossielenzaal. Mooi verhaal toch?

Munten en penningen

Wat ook gemaakt is door mensenhanden, zijn munten en penningen. Voor sommigen klinkt het misschien niet interessant, maar als je goed kijkt naar de details, val je midden in een verhaal. Elke penning toont zijn eigen bijzondere gebeurtenis uit de geschiedenis. Zo werd een penning gebruikt als onderdeel van een oorlogsverklaring en staat op een andere de opening van het Amsterdamse Stadhuis in 1655. Bijzonder om te zien, want het stadhuis bestaat nog steeds. Op een andere penning staan ‘wilde mensch eeters’ in Zuid-Afrika afgebeeld. Deze penning werd gemaakt na een reis op een VOC-schip, waarop maar één overlevende terugkeerde.

In Teylers Museum valt dus een hoop te ontdekken. Vergeet ook niet de schilderijenzalen, die als ruimte al de moeite waard zijn. Alles hangt hier nog precies zoals vroeger, rijen dik boven elkaar met elk zijn eigen verhaal. Je raakt niet uitgekeken.

Agnes Dingemans, student aan de hogeschool van Amsterdam. Stagiare Teylers Museum van 14 november 2016 tot en met 5 februari 2017.