Een replica van Breitner

Deze Sleperspaarden in de sneeuw werden in 1893 geschilderd door George Hendrik Breitner. Het werk was te zien op de tentoonstelling Echte winters. Met de verlenging van de tentoonstelling kon dit schilderij uit bruikleen helaas niet langer blijven. De Breitner moest terug naar het Dordrechts Museum. Op de tentoonstelling was toen een niet van echt te onderscheiden replica te zien. Na afloop van de tentoonstelling is deze mooie kopie via een winactie verloot oder enthousiaste bezoekers!

Winactie

Bezoekers werd gevraagd om via social media een foto van hun mooiste of leukste winterherinnering te delen via Facebook, Twitter of Instagram onder vermelding van de hashtag #mijnwinter. We ontvingen héél veel prachtige foto's van winterse landschappen en nostalgische schaats-kiekjes. Bedankt voor al jullie enthousiasme!

En de winnaar is...
Na lang beraad heeft de foto van Esther Rogmans gewonnen. Hierop is te zien hoe ze als klein meisje aan de hand van haar vader leert schaatsen. Gefeliciteerd! Geef de replica een mooie plek in huis.

Esther Rogmans
Wat een bijzonder idee om dat te doen, Teylers Museum! Is deze speciaal voor de tentoonstelling gemaakt? Mijn mooiste winterherinnering is dat mijn vader mij leert schaatsen op de Nieuwe Gracht in Haarlem. Dit schilderij zou mij altijd aan mijn jeugd op natuurijs herinneren. Wij zijn al een tijd op zoek naar iets speciaals voor een grote witte muur in ons huis (tegenover de haard, een mooi contrast) en dit schilderij zou daar qua stijl, kleurgebruik en afmetingen prachtig tot zijn recht komen. En als er nog eens een tentoonstelling over winterse thema's of Breitner komt, mogen jullie het natuurlijk gewoon weer lenen wink-emoticon. #mijnwinter

Een selectie van de mooiste inzendingen

Frits Stoffels
#mijnwinter was die van 1963, met de razend spannende Elfstedentocht van Reinier Paping. Tussen de middag luisterden we, nog kleumend en klapperandend van de gang van school naar huis, aan tafel naar de radioreportages.

Vele jaren later ontdekte ik deze foto van die Elfstedentocht. Ik tuurde er naar en tuurde er naar, en wist het toen zeker: deze foto toont ons de schaatsers van 1963 in Witmarsum op weg richting de molen, de molen van Geurt Stoffels, een neef van mijn grootvader. Die eenzame, afgelegen molen buiten het dorp, die nog eenzamer lijkt in dit witte landschap vol ijzige leegte, op deze barre schaatstocht.

Carin Koopman

Marian van Miert