717 - In 1778 ontdekt James Cook Hawaï, hij zou er niet van terugkeren

Nathaniel Dance-Holland (1735-1811), James Cook na zijn terugkeer van zijn tweede expeditie in de Stille Zuidzee, 1775-76, from the National Maritime Museum, United Kingdom.

James Cook

Kapitein James Cook was een beroemde Britse zeevaarder en ontdekkingsreiziger, vergelijkbaar met Nederlandse pioniers als Abel Tasman en Willem Barentz. Op zijn drie buitenlandse reizen ontdekte hij Nieuw-Zeeland, Tahiti, Hawaï en de oostkust van Australië.

James Cook (1728-1778). A voyage to the Pacific Ocean,1784. Londen.

De derde reis van James Cook
In 1776 vertrok Cook voor een derde en laatste reis. Hij keerde terug naar Noord-Amerika, waar hij opnieuw naar een mythisch gebied zocht. Ditmaal probeerde hij de noordwestelijke doorvaart te vinden, een veelbesproken route door Noord-Amerika die de Atlantische en de Grote Oceaan zou verbinden. Weer voer Cook via Australië, Nieuw-Zeeland en Tahiti voordat hij langs de westkust van Noord-Amerika omhoog reisde. Onderweg kregen de schepen Hawaï in zicht, maar ze stopten er niet. Ze vervolgden hun reis richting Alaska en door de Beringstraat, maar konden niet verder vanwege het dikke Arctische ijs.

Cook op Hawaï
In januari 1778 keerden de schepen terug naar Hawaï, waar Cook en zijn mannen met veel eerbied werden ontvangen. Toevallig arriveerden ze tijdens een feest ter ere van de zeegod Lono. De eilandbewoners dachten dat Cook een god was en legden de hele bemanning in de watten. In februari nam de vloot afscheid, maar keerde snel terug vanwege schade aan zijn schip de Resolution. Bij de volgende vertrekpoging ontstond ruzie over een gestolen boot. Cook probeerde een lokale leider te kidnappen om hem als gijzelaar te gebruiken. In de schermutseling die volgde werd Cook op 14 februari 1778 in Kealakekua Bay, dodelijk getroffen door een steekwapen. In 1779 sterft hij. James Cook krijgt een zeemansgraf en de bemanning vaart terug naar huis. Hier bevestigen de bemanningsleden dat de noordwestelijke doorvaart niet bestaat en kondigen ze de dood van een van de grootste zeevaarders en ontdekkingsreizigers van het land aan.

Reisverslagen
Het verslag van Cooks reis door de Pacific Ocean werd in 1784 gepubliceerd in Londen. Reis mee met zijn avonturen en blader online pagina voor pagina door het rijk geïllustreerde boek.

Tekst grotendeels op basis van het tijdschrift 'Alles over geschiedenis', 2015, nr 002. "Helden en schurken. Kapitein James Cook. De ontdekkingsreiziger die overal ter wereld deining veroorzaakte op zijn reizen over onbekende oceanen." pp. 26-29. http://www.allesovergeschiedenis.com/