Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

De Staat in actie met de theremin tijdens ITGWO festival 2015.

De theremin
De theremin is een mysterieus elektronisch muziekinstrument dat wordt bespeeld zonder aanraking. Bijna iedereen kent het geluid van de theremin wel. Bijvoorbeeld uit de mega-hit Good Vibrations van The Beach Boys, maar ook vandaag de dag is de theremin nog populair. In september 2015 bespeelde Torre Florim, frontman van de Nederlandse band De Staat, de theremin tijdens het festival Into The Great Wide Open.

Rockband Led Zeppelin maakte al eerder gebruik van de theremin o.a. in het nummer Whole lotta love. In het fragment hieronder demonstreert Zeppelins gitarist Jimmy Page de theremin aan The Edge van U2.

Hoe werkt de theremin?
Bij een theremin zijn geen toetsen, snaren of klankkasten nodig om geluid te maken. De muziek ontstaat door het bespelen van elektromagnetische golven. Het gaat om de toonhoogte en volume.De staande antenne zorgt voor de toonhoogte. Hoe dichter je hand bij de antenne, hoe hoger de toon. En hoe verder weg, hoe lager de toon. Dat is wat we op bovenstaande foto zien. De liggende antenne aan het andere uiteinde van de theremin zorgt voor het volume. Hoe dichter je hand bij de antenne, hoe zachter de toon. Hoe verder weg, hoe harder de toon. Verder kun je nog spelen met de bewegingen van je vingers om effecten te creëren.

Bespeel de theremin
Wil je zelf ervaren hoe de theremin werkt? In de tentoonstelling Overal muziek (nog tot 25 oktober 2015) kan iedereen de theremin bespelen. Wapper met je handen en ervaar zelf hoe moeilijk of makkelijk het is om een liedje te spelen! Klik hier om meer te lezen over Overal muziek.

Views: 440

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2021   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html