69 - Collectie Roodenburg tentoongesteld

Eind 2008 kreeg Teylers Museum de collecte Roodenburg in beheer. Deze verzameling bevat in totaal ruim 1.400 (hoofdzakelijk) munten. De verzameling is bijeengebracht door Wim Roodenburg, met de collectie van zijn vader als basis. De laatste jaren van zijn leven heeft deze bevlogen verzamelaar zich met name gericht op de lacunes in de numismatische collectie van Teylers Museum. Belangrijk zijn de verzameling noodmunten uit de Tachtigjarige Oorlog en de verzameling munten van de provincie Holland.

In de vaste opstelling zijn vitrine 17 en 18 ingericht met munten uit deze collectie, waaronder het hier afgebeelde exemplaar. Het is een penning van het graafschap Holland, geslagen onder Floris V (1256-1296). In dit geval is 'penning' de naam van de munt. De massa van dit exemplaar is iets meer dan een halve gram. Dit soort zilveren penningen heeft een diameter van slechts 13 mm. Dat is klein, maar toch worden er in de vaste opstelling nog kleinere munten tentoongesteld.

Op de voorzijde staat rond het naar links gewende hoofd het omschrift:
x COMES (HOL)LANDIE
De keerzijde toont een lang dubbel kruis met de naam van het graafschap. Omschrift:
HO - LL - AN - Tx