Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Velen hebben zich al laten inspireren door het topje van de Mont Blanc dat zich in een van de vitrines in de Ovale Zaal bevindt. Het stuk steen is door de Zwitserse geoloog en natuurwetenschapper H. B. de Saussure  meegenomen na zijn eerste beklimming van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc , op 3 augustus 1787. Ook kunstenares Vibeke Mascini hier poserend met het topje in de leeszaal, had al een tijdje plannen met dit museumstuk. Dagelijkse voorwerpen gecombineerd met het topje. De kunstenares zegt hier zelf over:

Voor een van de vitrine kasten van Teylers Museum maakte ik onlangs iets bijzonders mee. Daar, op steenworp afstand van de leukste winkelstraat van Nederlands 2010 en slechts enkele meters boven het zeeniveau zag ik het topje van de Mont Blanc.
Gefascineerd door het begrip van een ijkpunt en geboeid naar hoe we ons in het dagelijks leven verhouden tot zaken van groot formaat, begon ik een beeldend onderzoek naar de top als object. Want is een top wel los te denken van zijn coördinaten? 

Hieronder het eerste resultaat van het beeldend onderzoek van Vibeke Mascini:
Het onderzoek van Vibeke Mascini is gepubliceerd in Salvo #5

in beeld en met de tekst W47 M3353–descending mountains.

Deze publicatie is online verkrijgbaar via www.salvo-periodiek.nl

Herman Voogd, collectiebeheer wetenschap

Views: 334

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html