687 - Collectie Marco Woestenburg: munten uit het Noorderkwartier

Op 31 januari legde Marco Woestenburg de laatste munt - een gouden dukaat 1607 - uit zijn collectie in een van de vitrines van het Numismatisch Kabinet.

Deze symbolische daad completeert de schenking van de omvangrijke collectie van 671 Westfriese munten, die Marco Woestenburg (1960) aan Teylers Museum heeft gedaan.

Teyler bezat al een bijzonder fraaie 19de-eeuwse collectie met munten van West-Friesland uit de tijd van de Republiek. Deze was bijeengebracht door Adriaan Justus Enschedé (1829-1896). Enschedé verzamelde in een tijd dat een deel van deze in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik geslagen munten niet in Nederland te vinden was. Deels waren deze munten voor de handel bestemd. Zo zijn hele oplages indertijd direct met de Verenigde Oostindische Compagnie naar Indië verscheept. Zij kwamen veelal pas in de twintigste eeuw terug.

Met de 21ste-eeuwse collectie van Marco Woestenburg wordt niet alleen dit gat gevuld. Hij verzamelde onvermoeibaar en met veel aandacht voor detail vele uiterst zeldzame exemplaren en afwijkende munten bijeen. Speciaal oog had hij voor munten met een gewijzigd jaartal: hier zijn oude, bruikbare stempels in een nieuw jaar niet vernietigd, maar over het oude jaartal werd het nieuwe aangebracht. Als voorbeeld een uiterst zeldzame leeuwendaalder uit 1617, waarbij onder de zeven nog vaag een zes leesbaar is.