685 - Roest in de mist: van Stevensweert naar Desana

De negentiende eeuw is op het gebied van historisch onderzoek een pionierstijd. Dankzij een ongebreidelde inzet konden onderzoekers in die tijd ondanks de beperkte middelen onwaarschijnlijk veel bereiken.

Daarbij maakten zij veelvuldig en dankbaar gebruik van hun netwerk. Zonder goed netwerk had Pieter Otto van der Chijs (1802-1867) bijvoorbeeld nooit zijn standaardwerk over Nederlandse munten kunnen voltooien. Een standaardwerk waarvoor hij terecht de gouden erepenning van Teylers Tweede Genootschap kreeg toegewezen. Ook Theodorus Marinus Roest (1832-1898), eerste conservator van het Numismatisch Kabinet, had vele contacten. Daarmee ruilde hij voorwerpen en/of wisselde hij gegevens uit.

Soms kreeg hij zelfs een cadeautje. In oktober 1895 ontving hij van de verzamelaar jonkheer Matthias Adriaan Snoeck (1838-1911) een gouden munt, die hier is afgebeeld. Na Roests overlijden kwam zijn collectie - inclusief deze munt - in Teylers Museum terecht.

Roest beschreef de munt als goudgulden van Stevensweert, geslagen tijdens de regering van Hendrik (1616-1626). Zo ging het stuk vervolgens de collectiecatalogus in. Het zou nog zo'n 120 jaar duren voordat deze goudgulden zou worden ontmaskerd. De munt blijkt helemaal niet in Stevensweert - zelfs niet in Nederland - te zijn geslagen. Het is een goudgulden uit Desana (Italië) uit de tijd van Antonio Maria Tizzone (1598-1641).

In Desana zijn meer munten uit de Nederlanden geïmiteerd. Vaak werden imitaties als deze gemaakt om te kunnen meeliften met goedlopende muntsoorten terwijl er vaak stiekem wat minder edelmetaal in de imitatie werd verwerkt. Roest heeft zich waarschijnlijk blindgestaard op het wapenschild met de leeuw dat inderdaad wel wat wegheeft van de munten van het graafschap Bergh.

Foutjes als deze mogen wij de 19de eeuwse meesters niet aanrekenen, maar het is wel een teken. Wie weet hoeveel verrassingen in Teylers collectie nog op ontdekking liggen te wachten!