677 - Waarom heeft alleen Saturnus een ring, en de andere planeten niet?

Waarom heeft alleen Saturnus een ring, en andere planeten niet?
Saturnus is misschien wel de mooiste planeet van allemaal (op de aarde na natuurlijk!). Dat komt door die mooie ring. Om de ring van Saturnus te zien, heb je wel een telescoop nodig. De ring van Saturnus werd lang geleden al ontdekt, door Christiaan Huygens - een Nederlandse sterrenkundige.

De ring van Saturnus is heel groot. De doorsnee - van de ene kant naar de andere kant - is ongeveer 120.000 kilometer. Dat is bijna even groot als tien aardbollen op een rij. Maar de ring is ook ongelofelijk dun: hooguit twintig meter. Je kunt de ring van Saturnus vergelijken met een rond vel papier van 500 meter in doorsnee.

Eigenlijk heeft Saturnus niet één ring, maar heel veel smalle ringetjes. Daartussenin zitten smalle lege gebiedjes. Al die smalle ringetjes bestaan weer uit kleine brokjes ijs en steen. Het zijn er vele triljoenen. Met z'n allen draaien ze om Saturnus heen, net zoals de maan om de aarde draait.

De ring van Saturnus bestaat dus niet uit één stuk. Je kunt er dan ook niet op landen. Maar als je er vlak langs vliegt, kun je er wel mooie foto's van maken. Dat doet het ruimtescheepje Cassini. Dat heeft geen mensen aan boord, maar wel heel goede camera's. Saturnus is trouwens niet de enige planeet met een ringenstelsel. Jupiter, Uranus en Neptunus hebben ook ringen. Die zijn alleen veel smaller en donkerder. Zelfs met een telescoop zijn ze bijna niet te zien.

Heel lang geleden had Saturnus misschien wel meer kleine manen dan nu. Als twee van die kleine manen met elkaar botsen, spatten ze in brokstukken uiteen. Dus wie weet is de ring van Saturnus wel het overblijfsel van zo'n botsing. Niemand weet het zeker.

Bij Jupiter, Uranus en Neptunus is misschien ook ooit zo'n botsing geweest. En als dat in de toekomst nog een keer gebeurt, met een wat groter maantje, dan krijgt de planeet net zo'n opvallende ring als Saturnus.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.