Foto: NASA, 2009.

Waarom is ruimtevaart zo duur?

Een ruimteschip lanceren en weer terugbrengen op aarde is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Je hebt er grote raketten voor nodig, en er mag helemaal niets misgaan. Als je met een auto op pad gaat en de motor slaat na een paar kilometer af, is er niet zoveel aan de hand. Maar als er bij een ruimtevlucht iets misgaat, valt er niets meer aan te doen.

Een ruimteschip of satelliet bouwen is ook veel moeilijker dan een fiets in elkaar zetten. Ruimteschepen zitten boordevol ingewikkelde elektronica. Bovendien moeten ze bestand zijn tegen alle gevaren uit de ruimte. Het kost gewoon heel veel geld om zoiets ingewikkelds te bouwen.

Bemande ruimtevaart is nog veel duurder dan onbemande ruimtevaart. Het ruimtestation is zó groot dat er vele tientallen ruimtevluchten nodig zijn geweest om het in elkaar te zetten. En de astronauten moeten altijd weer veilig naar de aarde kunnen terugkeren; bij een satelliet of een karretje op Mars hoeft dat niet.

Geen wonder dus dat ruimtevaart enorm duur is. Een wetenschappelijke satelliet kost algauw een paar honderd miljoen euro. Het karretje dat sinds augustus 2012 op Mars rondrijdt, kostte alles bij elkaar meer dan twee miljard euro. En het ruimtestation heeft een prijskaartje van ruim honderd miljard euro.

Veel mensen vinden het zonde van het geld. Kun je al dat geld niet beter gebruiken om mensen in arme landen te helpen?
Natuurlijk moet je altijd goed nadenken over de manier waarop je je geld besteedt. En ontwikkelingshulp is heel belangrijk. Maar ruimtevaart is óók belangrijk. Satellieten zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor weersvoorspellingen. Je kunt orkanen al lang van te voren aan zien komen. Op die manier zijn al heel veel mensenlevens gered.

Bovendien is het altijd goed om nieuwe technieken te ontwikkelen, zoals in de ruimtevaart. Uiteindelijk heb je er op aarde heel veel aan, zelfs om honger en armoede te bestrijden.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.