Kennen alle astronauten elkaar?

Met astronauten is het net als met filmsterren. Sommige filmsterren zijn heel beroemd, zoals Kate Winslet en Tom Cruise. Anderen zijn best beken, maar niet echt bij iedereen zoals Winona Ryder of Jude Law - misschien heb jij nog nooit van hen gehoord. En natuurlijk zijn er honderden filmsterren die bijna niemand kent.

Al die filmsterren kennen elkaar natuurlijk ook niet allemaal. Ja, iedereen kent Kate Winslet en Tom Cruise, maar een beroemde filmster als Christian Bale heeft waarschijnlijk nog nooit van iemand als Daan Schuurmans gehoord. Er zijn gewoon te veel filmsterren op de wereld!

Zo is het met astronauten ook. Er zijn tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen in de ruimte geweest. Voornamelijk Amerikanen en Russen, maar ook astronauten uit Europa, China, India, Australië, en nog veel meer landen. Die astronauten kennen elkaar echt niet allemaal.

Sommige astronauten zijn bekender dan andere. Elke astronaut weet wel wie Valeri Poljakov is. Dat is de Russische astronaut die het langst in de ruimte is geweest: in totaal bijna twee jaar. En de meeste astronauten zullen ook André Kuipers inmiddels wel kennen: die vrolijke kale Nederlander die altijd lacht, en die ruim een half jaar in het ruimtestation heeft gewoond en gewerkt.

Een paar astronauten zijn echt wereldberoemd. Neil Armstrong bijvoorbeeld, de eerste mens op de maan. Of Valentina Teresjkova, de eerste vrouw in de ruimte. Dat zijn de supersterren van de ruimtevaart. Valentina Teresjkova is al heel oud, en Neil Armstrong is in 2012 overleden.

Maar de meeste astronauten zijn vrij onbekend, ook bij hun collega's. Wie heeft er ooit van William Gregory gehoord? Of van Liu Yang? Of Miroslaw Hermaszewski?

Astronauten komen elkaar natuurlijk wel vaak tegen. Bijvoorbeeld bij trainingen, of bij lanceringen, of op belangrijke bijeenkomsten. Zo is er elk jaar ergens op de wereld een groot internationaal astronautencongres. Daar kunnen ze dan hun collega-astronauten ontmoeten.

Maar omdat er al meer dan vijfhonderd astronauten zijn, is het onmogelijk dat ze elkaar allemaal leren kennen. Eigenlijk net als met filmsterren.

Astronaut Wubbo Okkels in het museum.

Astronaut André Kuipers in de Tuinzaal

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.