Als u de kathedraal van Frombork (Polen) bezoekt om het grafmonument van de astronoom Nicolaus Copernicus (1473-1543) te zien, dan is de kans groot dat u bij de ingang een brochure krijgt met een forensische reconstructie van zijn gezicht.

Zijn grafmonument geeft precies aan waarom hij zo beroemd is geworden: de zon (en niet de aarde!) staat in het centrum van ons planetenstelsel en de planeten draaien om deze zon.

Zijn pas gereed gekomen  boek “De Revolutionibus…” mocht hij op z’n sterfbed ontvangen. De eerste druk (1543) ligt in een vitrine van de tentoonstelling “Buitenaards” in het Teylers Museum precies open op de goede bladzijde! Naast dit boek ligt de atlas van Cellarius opengeslagen op een prachtige pagina met de aarde in het centrum!

De acceptatie van “De Revolutionibus…” is niet zonder slag of stoot gegaan. Luther keurde het op Bijbelse gronden af, de katholieke kerk  plaatste het enige jaren op de Index van Verboden Boeken en dat terwijl ene Andreas Osiander nog in de eerste druk anoniem een voorwoord geplaatst had dat de theorie van Copernicus alleen maar als hypothese was bedoeld om berekeningen te vereenvoudigen maar niet zoveel met de werkelijkheid van doen had.

Volgens de wetenschapshistoricus Arthur Koestler zou het boek weinig gelezen zijn. De wetenschapshistoricus Owen Gingerich heeft toen een groot deel van de circa 600 overgebleven “De Revolutionibus…” bekeken. Hij kwam daarin veel aantekeningen tegen van beroemde astronomen en schreef er een boeiend boek over: “The Book Nobody Read…”

Twee andere cultuurmonumenten, de Principia van Newton (1673) en de Origin of Species (1860) van Darwin vindt u in dezelfde vitrine. Dit mag u niet missen! Één van deze boeken is al reden om u onmiddellijk naar het Teylers te begeven.

De tentoonstelling “Buitenaards” kan tot 26 oktober bezocht worden. Laat deze kans niet voorbij gaan!

Tekst en foto’s: Fons Bleijendaal