671 - TV Opnames met Robbert Dijkgraaf over Lorentz en Dubois

Robbert Dijkgraaf (even terug uit de US) vertelt vandaag (2 oktober) aan Hans Goedkoop over Lorentz en Dubois, twee aan Teylers Museum verbonden wetenschappers die  naam maakten in de 19de eeuw. De NTR/VPRO zendt in het voorjaar van 2015 de tv-serie De Ijzeren Eeuw uit gepresenteerd door Hans Goedkoop.

De benoeming van professor Lorentz tot curator van het Fysisch Kabinet in 1909 betekende dat het wetenschappelijk leven in het museum een sterke impuls kreeg. Lorentz, internationaal vermaard Nobelprijswinnaar, kreeg de beschikking over een goed geoutilleerd laboratorium, waar hij met jonge natuurkundigen onderzoek uitvoerde op de terreinen van elektromagnetisme, optica, radiogolven en atoomfysica

Hier toont Dijkgraaf de vitrine van Dubois met daarin oa. het schedelkapje  van de Java mens.

Eugene Dubois, van oorsprong anatoom, hoopte de 'missing link' tussen aap en mens te vinden. In 1887 brak hij zijn loopbaan als lector aan de universiteit af om als officier gezondheid 2de klas dienst te nemen in het Koninklijk Indisch leger. Deze dienstbetrekking was een voorwendsel om goedkoop in Nederlands Indië te komen om zijn grote droom te verwezenlijken. Hij zocht op Java en vond fossielen van o.a. een verstandskies, een schedelkapje en een dijbeen van een rechtop lopend wezen, met een herseninhoud die veel kleiner was dan die van de moderne mens. Dubois had zijn rechtopgaande aapmens gevonden, de Pithecanthropus erectus (Java Mens). Hij zou er wereldberoemd mee worden.

In 1899 werd Dubois de nieuwe conservator van het paleontologisch-mineralogisch kabinet van Teylers Museum.