669 - Wat doe je als je ziek wordt in de ruimte?

Wat doe je als je ziek wordt in de ruimte?
Bijna elke astronaut wordt wel een keer ziek. Het hoort er gewoon bij. Het komt door de gewichtloosheid. Je evenwichtsorgaan werkt dan niet meer goed. Je wordt duizelig en misselijk. Sommige astronauten voelen zich heel beroerd, en vaak moeten ze overgeven. Die 'ruimteziekte' gaat meestal pas na een paar dagen over.

Ruimteziekte lijkt een beetje op wagenziekte. Heel vervelend, maar niet echt gevaarlijk. Maar als je een langere ruimtereis maakt, kun je natuurlijk ook andere ziektes oplopen. Als je pech hebt krijg je bijvoorbeeld griep, of een blaasontsteking. Daarom zijn er altijd medicijnen aan boord van een ruimteschip. Je doet dus eigenlijk hetzelfde als wanneer je ziek bent op aarde: pilletjes slikken en wachten tot het overgaat.

Het wordt wat ingewikkelder als je een ernstige ziekte krijgt, of een ongeluk. Stel dat je blindedarmontsteking krijgt, of een gebroken pols, of een hartaanval? Je kunt niet even naar het ziekenhuis, en er is ook geen chirurg aan boord van het ruimtestation. In zo'n geval moet de zieke of gewonde astronaut zo snel mogelijk terug naar de aarde.

In de toekomst wordt dat misschien nog een probleem. Als er ooit mensen naar Mars gaan, zijn ze negen maanden onderweg. Na een paar maanden op Mars doen ze er ook weer negen maanden over om terug te reizen. Maar halverwege zo'n ruimtereis kun je niet zomaar omkeren. Dus als je op de heenweg heel erg ziek wordt, moet je je reis toch gewoon afmaken.

Op zo'n lange reis naar Mars zal er dan ook altijd een dokter meegaan. En als het nodig is kan een zieke astronaut tijdens de ruimtereis zelfs geopereerd worden. Maar eerder naar huis gaan is er niet bij.

En als een astronaut doodgaat in de ruimte, of op Mars? Dat kan natuurlijk ook. De andere astronauten zullen zijn lichaam dan waarschijnlijk in een soort vrieskist bewaren en mee terugnemen naar de aarde. De dode astronaut kan dan toch op aarde begraven of gecremeerd worden.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.