Waarom is de wereldbol rond?

De aarde is de planeet waar wij op leven. Het is eigenlijk een grote bal van ijzer en steen. Aan de buitenkant is er water en lucht. En natuurlijk zijn er ook bergen, en rivieren, en woestijnen, en vulkanen.

De aarde is heel mooi om naar te kijken. Vooral vanuit de ruimte - vraag maar aan André Kuipers. Vanuit de ruimte zie je ook goed dat de aarde rond is. Hij heet niet voor niets de 'wereld-bol'.

In het heelal is bijna alles rond. De maan is bijvoorbeeld ook een bal van ijzer en steen. De andere planeten, zoals Mars en Jupiter, zijn ook rond. De zon is een grote bal van gloeiend heet gas. En ook alle sterren zijn rond - net als de zon zijn het gloeiende gasbollen.

Dat planeten en sterren rond zijn, komt door de zwaartekracht. Elk stukje van de aarde wordt aangetrokken door elk ander stukje. De zwaartekracht trekt alles zo dicht mogelijk naar elkaar toe. Het is alsof de zwaartekracht alles zo klein mogelijk wil maken. Dan krijg je vanzelf een bal.

Sommige planeten hebben kleine maantjes van steen of ijs. Die zijn niet altijd rond. Omdat ze klein zijn, hebben ze maar weinig zwaartekracht. Niet genoeg om alles heel dicht naar elkaar toe te trekken. Dat lukt pas als zo'n rotsblok of ijsklomp groter is dan vier- of vijfhonderd kilometer.

De aarde is trouwens niet precies rond. Aan de boven- en onderkant, bij de noordpool en de zuidpool, is hij een beetje afgeplat. En in het midden, bij de evenaar, puilt hij juist een klein beetje uit. Dat komt doordat de aarde ronddraait. Maar het verschil is maar heel klein. Je ziet er eigenlijk niks van.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.