666 - Als de aarde draait, waarom worden we dan niet duizelig?

Als de aarde draait, waarom worden we dan niet duizelig?
Alles in het heelal beweegt. De aarde draait rond, als een tol - één keer in de vierentwintig uur. De aarde draait ook om de zon daar doet-ie een jaar over. En samen met de zon en de andere planeten beweegt de aarde door het Melkwegstelsel.

Wij wonen op de aarde, dus we draaien en vliegen en suizen gewoon mee. Toch merken we daar niks van. Je voelt niet dat de aarde draait en beweegt. En je wordt ook niet duizelig of misselijk.

Eigenlijk is dat wel gek, want al die bewegingen gaan heel snel. Door het ronddraaien van de aarde heb je in Nederland al een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur. De snelheid van de aarde in zijn baan om de zon is ruim honderdduizend kilometer per uur. En we vliegen door het Melkwegstelsel met een vaartje van ongeveer achthonderdduizend kilometer per uur!

Dat je er niks van merkt, komt doordat al die bewegingen heel gelijkmatig zijn. Sommige kinderen worden wagenziek als ze lang in de auto zitten. Dat komt doordat een auto steeds optrekt en weer afremt, en ook nog eens bochtjes draait en hobbelt. Dat doet de aarde allemaal niet. De snelheid van de aarde blijft altijd hetzelfde, en in het heelal zijn geen hobbels en kuilen.

Bovendien beweegt alles om je heen met de aarde mee. Ook daardoor merk je er niks van. Het is alsof je in een superdeluxe trein zit die niet hobbelt en geen herrie maakt. Als alle gordijntjes dicht zijn zodat je niet naar buiten kunt kijken merk je niet dat de trein rijdt - alles wat je om je heen ziet beweegt mee.

Toch kun je elke dag zien dat de aarde ronddraait. Je ziet dat de zon 's morgens opkomt en 's avonds weer ondergaat. Het lijkt alsof de zon elke dag één keer om de aarde heen draait. Maar eigenlijk komt het door het ronddraaien van de aarde.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.