Poollicht is een schitterend verschijnsel dat optreedt in de buurt van de polen van het Noordelijk en Zuidelijk Halfrond. Er zijn vele folkloristische en mythologische verklaringen voor in omloop, maar wat is nu de natuurkundige verklaring? Pas in 1957 kon men de lichtverschijnselen volledig verklaren. Dat neemt niet weg dat wetenschappers er al eerder mee bezig waren.

Neem nu de Zwitserse professor Auguste de la Rive (1801-1873). Hij had de overtuiging dat positief geladen opstijgende zwoele lucht aan de evenaar - na een lange tocht op grote hoogte - moest neerdalen rond de polen, waar de aarde negatief geladen was. Kortsluiting tussen voornoemde zwoele lucht en het aardoppervlak aldaar resulteerde volgens hem in poollicht. De magnetische pool in de buurt zorgde voor beweging van dit licht. Andere effecten zoals storingen in telegraafdraden en kompassen wist hij feilloos te verklaren. Hij bouwde zelfs een apparaat dat poollicht kon simuleren.

Het is een geëvacueerde buis met in het midden een elektromagneet. Dit prachtige instrument kunt u zien in het Teylersmuseum.

Instrumentenrestaurator Jacob Slikker heeft ons een demonstratie gegeven. U ziet in de geëvacueerde buis een paarsblauwe gasontlading (het “poollicht”) die gaat bewegen als de magneet in het midden van de buis (“Noordpool/Zuidpool”) aangeschakeld wordt.

Auguste de la Rive vond dat het poollicht een verschijnsel is, waarvan de oorzaak uitsluitend in onze aardse atmosfeer gezocht moest worden. Helaas! De zonnewind bleek een belangrijke rol te spelen. In het Teylersmuseum kunt u het poollichtinstrument van De la Rive bewonderen en zich op de kosmos oriënteren door de tentoonstelling “Buitenaards” te bezoeken.

Tekst en foto instrument/filmpje: Fons Bleijendaal

(foto poollicht: maker onbekend)