664 - doet een aansteker het ook in de ruimte?

Doet een aansteker het ook in de ruimte?

Met een aansteker maak je een klein vlammetje, bijvoorbeeld om een sigaret aan te steken. De meeste aanstekers werken op brandbaar gas. Maar dat gas kan alleen branden als er zuurstof is. Hetzelfde geldt voor een kaars, of een houtvuurtje. Overal waar je vlammen ziet, is ook zuurstof, anders kan er niets branden.

Zuurstof zit in de lucht om ons heen. Gelukkig maar, want zonder zuurstof kunnen we niet ademhalen. Diezelfde zuurstof is dus ook nodig om iets te laten branden. In de ruimte tussen de planeten, of bijvoorbeeld op de maan, is geen lucht en daarom ook geen zuurstof. Vandaar dat je in de lege ruimte geen kampvuur kunt maken. Een aansteker doet het ook niet.

Maar hoe zit het dan aan boord van een ruimteschip? In het ruimtestation is wél lucht. Astronauten zoals André Kuipers kunnen er gewoon ademhalen. Doet een aansteker het daar wel?

Astronauten zijn gezonde mensen. Die roken geen sigaretten. En aan boord van een ruimteschip moet natuurlijk geen brand ontstaan, dus aanstekers zijn er verboden. Maar er zijn wel proeven gedaan met kaarsvlammen aan boord van een ruimteschip. Die zien er heel anders uit dan op aarde. Dat komt doordat alles gewichtloos is.

Op aarde gaat een vlam altijd omhoog: warme lucht is lichter dan koude lucht. Maar als er geen zwaartekracht is, gaat een vlam alle kanten op. Een vlammetje aan boord van een ruimteschip heeft daardoor niet de vorm van een vlam, maar is gewoon rond. Een kaarsvlam zit dus niet alleen aan de bovenkant van de lont, maar aan alle kanten eromheen.

Door die ronde vlam kan er niet zo makkelijk zuurstof bij de lont komen. De lont brandt daardoor minder hard. Een kaarsvlam aan boord van een ruimteschip is dan ook niet zo heet en niet zo groot, en hij gaat ook heel snel uit. Voor een aansteker geldt precies hetzelfde.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.