Foto door: Hunter Freeman

Hebben astronauten vrije tijd en wat doen ze dan?
Als je klaar bent met school en studie, kun je timmerman worden, of journalist. Politieagent of verpleegster. Bankdirecteur of gameontwikkelaar. Of astronaut natuurlijk. Astronaut is gewoon een beroep, net zoals groenteboer, rechter of dolfijnentrainer.

Astronauten werken bij een ruimtevaartorganisatie. Bijvoorbeeld bij de NASA. Dat is de grote ruimtevaartorganisatie in de Verenigde Staten. Of bij de Europese ESA. André Kuipers is in dienst van de ESA. De ESA is zijn baas en betaalt hem elke maand zijn salaris.

Net als bij elke andere baan moet je als astronaut hard werken. Stiekem een uurtje lanterfanten is er niet bij, zeker niet tijdens een ruimtevlucht. Vooraf is precies bekend hoe je werkdag eruit zal zien. Opstaan, ontbijten, gymnastiekoefeningen doen, schoonmaken, proeven doen aan boord van het ruimtestation, lunchen, nog meer wetenschappelijke experimenten, opnieuw op de hometrainer of de loopband, avondeten, en 's avonds weer naar bed. Alles ligt van tevoren vast.

Gelukkig hebben astronauten ook vrije tijd. Een half jaar lang zestien uur werken per dag houdt niemand vol. Elke dag kan een astronaut ook een paar uur zelf bedenken wat hij doet. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een mooi boek lezen, of naar muziek luisteren, of een spannende film bekijken. Of een dagboek schrijven, of computerspelletjes doen.

Eigenlijk doen astronauten in hun vrije tijd zo'n beetje hetzelfde als jij en ik: dingen die niet per se moeten maar die je gewoon leuk vindt om te doen.

Toch is er één vrijetijdsbesteding die je alleen kunt doen als je astronaut bent. Dat is uit het raampje kijken en genieten van het uitzicht op aarde. André Kuipers deed dat tijdens zijn ruimtereis het allerliefst. Steeds als hij een uurtje vrij had, zat hij in de uitkijk-koepel van het ruimtestation. Hij heeft ook veel prachtige foto's van de aarde gemaakt. Dat lukt je niet als je juf of striptekenaar bent!

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.

De foto's zijn afkomstig uit een fotoserie van Hunter Freeman, waarin hij ons eraan herinnert dat astronauten ook maar gewone mensen zijn, met gewone interesses en hobby's. Wil je meer van zijn foto's zien? Kijk dan hier.