660 - Wat gebeurt er als je een glas water omkeert in de ruimte?

Wat gebeurt er als je een glas water omkeert in de ruimte?
Als je op aarde een glas water omkeert, valt al het water natuurlijk op de grond. Hoe is dat in de ruimte? Daar is alles gewichtloos. Blijft het water dan in het glas zitten?

Astronauten weten wel beter. In de ruimte wordt het net zo'n natte kliederzooi als op aarde. Misschien nog wel veel erger. En het begint zelfs al vóórdat je het glas water omkeert.

In de ruimte kun je geen water in een glas schenken. Water uit een kraan vliegt alle kanten op. En als je een flesje of een blikje water hebt, krijg je dat nooit in een glas geschonken. Dat lukt alleen als het water naar beneden wil vallen.

En áls het al lukt om een glas met water te vullen, dan blijft het water er niet in zitten. Gewichtloos water zweeft gewoon weer weg, dus binnen de kortste keren vliegen er allemaal waterdruppels om je heen. Die druppels kunnen trouwens veel groter zijn dan waterdruppels op aarde. Ook dat komt door de gewichtloosheid.

Het maakt helemaal niet uit of je je glas omkeert of niet. Hoe je het ook houdt, het water blijft er niet in zitten. Er is geen verschil tussen een glas dat je rechtop houdt en een glas dat je ondersteboven houdt. Als alles gewichtloos is, is er niet eens verschil tussen onder en boven!

Op aarde valt het water uit een glas tenminste altijd één kant op: naar beneden. Wel zo makkelijk als je de rommel op moet ruimen. Aan boord van een ruimteschip vliegen de waterdruppels alle kanten op. Geen wonder dat er geen drinkglazen zijn in het ruimtestation!

Het betekent trouwens ook dat je in de ruimte niet zo makkelijk je tanden kunt poetsen of je handen wassen. Even lekker onder de douche is er ook niet bij. Astronauten wassen zich met vochtige doekjes, die jullie misschien thuis ook wel gebruiken. En als ze water willen drinken, doen ze dat uit een flesje.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.