658 - Van der Meer in het Numismatisch Kabinet

Op 9 augustus 2014 overleed Gay van der Meer op negentigjarige leeftijd. Tijdens haar leven was zij onder andere conservator van de penningcollectie van Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet. Ook in Teyler was zij geen onbekende, van 1986-1996 was zij conservator van het Numismatisch Kabinet en (tot haar 70ste verjaardag in 1994) lid van Teylers Tweede Genootschap.

Tot op hoge leeftijd ging zij door met onderzoeken en publiceren. Een belangrijk overzicht van haar werkzame leven wordt gegeven in het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde 81 (1994), dat geheel aan haar is gewijd. Recent is er nog een artikel gepubliceerd in numismatisch tijdschrift De Beeldenaar, ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag.

De afgebeelde penning is van de hand van Geer Steyn en in 1991 uitgegeven door de British Art Medal Society. Bezoekers van het museum kunnen Gay van der Meer via deze penning nog dagelijks aantreffen in de vaste opstelling van het Numismatisch Kabinet.