657 - Wat zit er aan de andere kant van een zwart gat?

Wat zit er aan de andere kant van een zwart gat?
Dit is misschien wel de moeilijkste vraag over het heelal om te beantwoorden. Over zwarte gaten is nog niet zo veel bekend. Sterrenkundigen weten eigenlijk niet eens wat er aan deze kant van een zwart gat zit. Dus het is al helemáál niet bekend wat er aan de andere kant zit. Als er al een andere kant is.

Een zwart gat is een gebiedje in de ruimte met héél veel zwaartekracht. Alles wat te dicht bij een zwart gat komt wordt naar binnen gezogen. De zwaartekracht van een zwart gat is zó sterk dat er nooit meer iets uit kan komen. Zelfs een lichtstraal kan niet uit een zwart gat ontsnappen, ook al heeft licht een snelheid van 300.000 kilometer per seconde.

Dus een zwart gat is een gat omdat alles erin valt. En het is zwart omdat er geen licht uit komt. Best een goeie naam eigenlijk! Natuurlijk moet je nooit zélf in een zwart gat vallen. Je wordt dan eerst helemaal uitgerekt tot een lange spaghettisliert. En je komt er echt nooit meer uit.

Niemand weet precies wat er binnen in een zwart gat gebeurt. Door de sterke zwaartekracht wordt alles héél dicht op elkaar geperst. Misschien wel echt in één piepklein punt. Er bestaan geen formules waarmee je kunt uitrekenen wat er dan gebeurt. Het binnenste van een zwart gat is dus echt een raadsel.

Omdat je niet weet wat er gebeurt, kun je er wel lekker over fantaseren. Sommige sterrenkundigen denken dat een zwart gat een soort tunnel door de ruimte en door de tijd is. Aan deze kant valt er van alles in. Aan de 'andere kant' zou er dan weer van alles uit kunnen komen. Als dat klopt, zit er aan de andere kant van een zwart gat dus een 'wit gat'.

Misschien kun je via een zwart gat wel een reis maken naar een heel andere plek in de ruimte en naar een heel andere tijd. Wie zal het zeggen?

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.