Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

654 - Van Marum, de Leidse Fles en DNV GL

Hoe gevaarlijk is de Leidse Fles? Onderzoeker en uitvinder Pieter van Musschenbroek (1692-1761) kreeg een enorme schok en was minuten buiten adem. De taaie, onverwoestbare paling legde onmiddellijk het loodje tegen het elektrisch natuurgeweld van Van Marums elektriseermachine met een batterij van 100 Leidse flessen. DNV GL (voorheen KEMA) vindt dat er een gerede kans is dat een proefpersoon zo’n schok niet na kan vertellen, dus in het kader van “Safety First” is het predicaat dat de Leidse fles nu zou krijgen “niet aankomen, dodelijk”. Ze zouden alleen in ontladen, kortgesloten toestand bewaard mogen worden!

Hoe komt DNV GL aan zo’n schatting? Welnu, kent men de afmetingen van één Leidse fles dan berekent men eenvoudig de lading die op 100 Leidse flessen komt als hij door de elektriseermachine geladen wordt tot 300.000 Volt. Redelijke schatting: + 0,17 Coulomb aan de binnenkant, - 0,17 Coulomb aan de buitenkant van de fles, een klein onweerswolkje dus.

Mocht u onverhoopt binnen- en buitenkant gelijktijdig aanraken dan stroomt de negatieve lading van – 0,17 Coulomb onmiddellijk naar de positieve lading van +0,17 Coulomb en de Leidse fles is neutraal geworden. Ons onweerswolkje is dwars door uw lichaam gegaan. Mocht u alleen óf de binnenkant óf de buitenkant aanraken dan gaat dit onweerswolkje ook door u heen en komt via uw voeten in de aarde terecht. Of dit dodelijk is hangt helemaal af van de elektrische weerstand van uw lichaam. Deze kan variëren van 300 Ohm tot 3.000 Ohm. Neemt men een bepaalde waarde van deze weerstand aan, bijvoorbeeld 1000 Ohm, dan kan men de stroom berekenen. In dit geval krijgt u héél even een stroom van 300 Ampère door u heen die gelukkig na 7 milliseconde is verminderd tot een onschuldige 1 milliampère. Een zeer heftige, korte schok dus. Dat laatste kán uw redding zijn. Daarom: “niet aankomen, dodelijk”.

Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriseermachine

 

Tekst en foto Fons Bleijendaal

Informatie Ir. Sander Kuivenhoven, DNV GL.

Views: 601

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html