653 - Hoelang zou een wandeling naar de maan duren?

Hoelang zou een wandeling naar de maan duren?

Misschien vind jij een wandeling naar school al te ver, en pak je liever de fiets. en als je naar een andere stad gaat ga je waarschijnlijk met de trein, of vraag je of je met iemand kunt meerijden met de auto. De meeste mensen vinden een wandeling van een paar kilometer al veel te lang.

In het heelal zijn de afstanden véél groter dan hier op aarde. En wandelen is er natuurlijk niet bij, want er zijn geen wegen of voetpaden. De enige manier om naar de maan of naar de planeten te reizen is met een raket.

Toch kun je uitrekenen hoelang het zou duren om naar de maan te lopen. Je loopt ongeveer vier kilometer in één uur. Dat is zo'n beetje honderd kilometer op een dag. Dan moet je wel vierentwintig uur achter elkaar doorlopen, ook 's nachts, en je mag nooit stoppen om uit te rusten.

Honderd kilometer op een dag is ongeveer drieduizend kilometer in een maand. Maar dan ben je nog lang niet bij de maan. De maan staat op een afstand van bijna 390.000 kilometer. Daar doe je dus 130 maanden over - bijna elf jaar. En dan moet je echt de hele tijd blijven lopen! Stel dat je vandaag op pad gaat - hoe oud zou je dan zijn als je op de maan aankomt?
Met een raket gaat het gelukkig veel sneller. Lang geleden, in 1969, gingen er voor het eerst astronauten naar de maan. Hun raket vloog met een snelheid van een paar duizend kilometer per uur. Ze deden er ongeveer drie dagen over om er te kunnen komen. De terugreis duurde natuurlijk ook weer drie dagen.

De maan staat dus echt heel ver weg. Bijna even ver als tien rondjes om de aarde. Toch is de maan het dichtstbijzijnde hemellichaam. De zon, de planeten en de sterren staan nog véél verder weg. Een wandeling naar de zon duurt langer dan een mensenleven.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.