65 - Koulsy Lamko over de exotische mens

Onder aanhangers van het creationisme en het darwinisme bestaan nog altijd volop vooroordelen. Het ontstaan van de mens blijft intrigeren! Het drie eeuwen oude Teylers Museum in Haarlem biedt van januari tot mei 2009 plaats aan de tentoonstelling "De exotische mens. Andere culturen als amusement". De tentoonstelling, die vanuit een formele, postmoderne gezichtshoek affiches, foto's, maskers, voorwerpen afkomstig uit de koloniën, beeldhouwkunst, documentaires, boeken en dergelijke bijeenbrengt, roert op gedurfde wijze de perceptie van de Ander weer aan zoals deze door de eeuwen heen in Europa werd uitgedragen. Indianen, Aboriginals, volksstammen in Afrika, Groenland, Samoa en Pakistan, hutten, bos, een tempel, slavernij, de koloniale tentoonstelling van 1897 in Tervuren, wetenschappelijke expedities, craniometrie, antropometrie, de Hottentot-Venus, de indeling in kleuren, DNA, kortom biologie, cultuur en geschiedenis, vormen er een samenraapsel dat de clichés aan de oppervlakte brengt die ten grondslag liggen aan racisme, slavernij, kolonisatie en apartheid. Kort gezegd: de Ander is anders en dus een dier, of niet veel meer dan een dier; hij wordt afgebeeld in zijn natuurlijke toestand, als lelijk, raar, grappig, woest, gewelddadig, redeloos, kannibalistisch, kortom exotisch!
lees hier verder.