649 - Hoe kunnen dinosauriërs zijn uitgestorven door een meteoriet?

Archaeopteryx (oervogel)

Hoe kunnen de dinosauriërs zijn uitgestorven door een meteoriet?
De dinosauriërs leefden heel lang geleden. Lang voordat er mensen op aarde waren. Er waren allerlei soorten. Sommige dinosauriërs waren heel klein: andere, zoals de Brontosaurus, waren juist enorm groot. Sommig dino's aten alleen maar bladeren en vruchten; andere, zoals de Tyrannosaurus Rex, hapten met hun gevaarlijke tanden andere dieren dood.

De dinosauriërs hebben heel lang op aarde geleefd. Meer dan 100 miljoen jaar. Maar 65 miljoen jaar gleden zijn ze allemaal uitgestorven. Niet op één dag, maar wel in korte tijd. Dat kwam door de inslag van een grote meteoriet.

Meteorieten zijn stenen uit de ruimte die op aarde terechtkomen. De meeste zijn maar klein, maar heel af en toe zitten er kolossale rotsblokken tussen. 65 miljoen jaar geleden werd de aarde geraakt door een reuzenmeteoriet. Die was ongeveer tien kilometer groot. Hij kwam met een snelheid van ruim tien kilometer per seconde op aarde neer.

Als je zo'n meteoriet op je hoofd krijgt, ben je natuurlijk meteen dood. Dus op de plaats van de inslag heeft geen enkele dinosaurus het overleefd. Maar de inslag van de meteoriet had ook allerlei andere gevolgen. Er waren bijvoorbeeld vloedgolven en bosbranden. En het puin van de inslag kwam in de lucht terecht, waardoor er een paar jaar lang geen zonlicht meer op aarde kwam.

Door al die gevolgen zijn er veel meer dieren doodgegaan en uitgestorven. Uiteindelijk heeft geen enkele dinosaurussoort het overleefd. Misschien maar goed, trouwens, anders waren wij er nu niet geweest!

De 'dinosaurus-meteoriet' is neergekomen in Mexico. Diep onder de grond is daar een grote krater gevonden. Die krater ontstond door de klap van de inslag. Later raakte hij bedolven onder andere gesteentelagen.

De dinosauriërs hebben de reuzenmeteoriet niet zien aankomen. Maar als er weer een keer één op de aarde afvliegt, zullen wij hem waarschijnlijk al lang van tevoren ontdekken. Misschien is er dan nog genoeg tijd om er een ruimteschip heen te sturen en zijn baan een klein beetje te veranderen.

Fossiel van de Archaeopteryx (oervogel) in Teylers Museum

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.