Toonboeken?
Toonboeken zijn boeken die worden getoond tijden een speciaal bezoek aan de natuurwetenschappelijke bibliotheek van Teylers Museum. Onder deskundige leiding worden voornamelijk 18de en 19de-eeuwse boeken bekeken waarin met de hand ingekleurde illustraties zijn opgenomen. Dit zijn prachtige kunstwerken die we helaas niet vaak in tentoonstellingen kunnen laten zien. Bovendien is het boek dan opengeslagen op één pagina. Daarmee mis je het gevoel van zo'n boek: het omslaan van die grote, krakende vellen papier. Een rondleiding naar de Bibliotheek geeft je dus een unieke blik in onze collectie én achter de schermen, want de bibliotheek is normaal gesproken niet voor het publiek geopend.

Elk jaar maakt onze conservator een selectie van boeken die als toonboek tijdens de bibliotheek rondleiding worden besproken. Mocht je alvast een voorproefje willen nemen, of ben je net bij een rondleiding geweest en wil je thuis nagenieten: alle toonboeken van 2014 zijn nu gedigitaliseerd en online pagina voor pagina te doorbladeren. Veel leesplezier!

Klik hier als je de toonboeken online wil bekijken.
Klik hier als je meer wil weten over de bibliotheek rondleidingen.

Louis Jean Pierre Viellot, Histoire naturelle des oiseaux de l'Amérique septentrionale, contenant un grand nombre d'espèces décrites ou figurées pour la première fois, 1807

Thomas Martyn (1735-1825), The universal conchologist, exhibiting the figure of every known shell, accurately drawn, and painted after nature, 1784.

Luigi Mayer & Thomas Milton. Views in Egypt, from the original drawings in the possession of Sir Robert Ainslie, 1801.