645 - Waarom zijn ruimtepakken altijd wit?

Waarom zijn ruimtepakken altijd wit en niet paars met gouden stippen?
Je hebt vast wel eens foto's gezien van astronauten op de maan. Of van astronauten die een ruimtewandeling maken, bijvoorbeeld om reparaties te verrichten aan de buitenkant van het ruimtestation. Al die astronauten dragen een wit ruimtepak. Best wel saai inderdaad.

Maar er zijn een paar goede redenen voor. Een ruimtepak zit echt aan alle kanten om je heen. Het heeft geen openingen, want dan zou de lucht in je ruimtepak er meteen uitstromen en kun je geen adem meer halen. Je zit dus echt in een ruimtepak 'opgesloten'. Je kunt je voorstellen dat het dan knap warm wordt vanbinnen. Zeker als je ruimtepak wordt beschenen door de zon. Een wit ruimtepak is dan heel handig. Een wit pak weerkaatst veel meer zonlicht dan een zwart of paars pak. Aan de binnenkant wordt het dus niet zo snel heet.

Er is nog een reden waarom een wit pak handig is. Het heelal is zwart. Als je in de ruimte zweeft met een donker pak aan, kan niemand je zien. Een wit pak is dan veel slimmer. Dan val je tenminste goed op.

De ruimtepakken van astronauten zijn niet allemaal precies hetzelfde. De Apollo astronauten op de maan waren steeds met z'n tweeën. Ook bij een ruimtewandeling zijn er meestal twee astronauten tegelijk op pad. Om ze goed uit elkaar te kunnen houden, heeft een van de twee vaak een paar rode strepen op zijn pak, bijvoorbeeld boven de mouw.

Aan boord van een ruimteschip maakt het allemaal niet zoveel uit wat voor kleur je draagt. In het ruimtestation dragen de astronauten niet eens een echt ruimtepak. Ze hebben meestal gewoon een soort overall aan. Of een broek en een poloshirt. Astronautenkleren zijn vaak blauw, zwart, rood of oranje. Dat is gewoon een keer zo afgesproken. Maar je mag ook best een paars shirt met gouden stippen aan.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.