Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

640 - Houdt de zon nooit op met schijnen?

Houdt de zon nooit op met schijnen?
Vandaag schijnt de zon. Misschien zitter er wolken voor zodat je er niet veel van ziet, maar de zon geeft gewoon licht en warmte. Gisteren scheen de zon, en vorige week, en vorig jaar... Tienduizend jaar geleden scheen de zon ook. Net als honderd miljoen jaar geleden. Je krijgt bijna het idee dat de zon er altijd is geweest.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat de zon er morgen mee ophoudt. Over honderd jaar schijnt de zon nog net zo hard als nu. En over honderd miljoen jaar ook. Het lijkt alsof de zon er altijd zal zijn.

Toch is dat niet zo. Héél lang geleden was de zon nog niet 'geboren'. En héél ver in de toekomst houdt hij een keer op met schijnen. Maar dan heb je het wel over een paar miljard jaar. Wij gaan daar dus nooit last van krijgen.

De zon is ongeveer vierenhalf miljard (4.500.000.000) jaar oud. En hij heeft ook nog ongeveer vijf miljard jaar voor de boeg. De zon is dus ongeveer halverwege zijn leven - vergelijkbaar met en mens van ongeveer 45 jaar. Maar net als elk mens gaat de zon ook een keer 'dood'.

Eerst wordt de zon langzaam maar zeker groter en helderder. Hij verandert in een rode reuzenster. Op aarde wordt het dan zo heet dat alle zeeën en oceanen verdampen. Dat duurt gelukkig ook nog bijna één miljard jaar. Nog veel verder in de toekomst blaast de zon heel veel gas de ruimte in. Wat er overblijft is een klein sterretje dat haast geen licht en warmte meer geeft. De zon is dan een 'witte dwerg' geworden.

Witte dwergsterren koelen heel langzaam af. Ze worden steeds kouder en donkerder. Uiteindelijk dooft de zon echt uit, net als een kooltje op de barbecue. De zon is dan een 'zwarte dwerg' geworden. Als de aarde nog bestaat, wordt het hier ijskoud en pikdonker: dat duurt nog een paar miljard jaar!

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo.

Views: 114

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html